Efektowne i łatwe w przygotowaniu danie, które zachwyci Twoich Gości. Znakomicie sprawdzi się zarówno jako przystawka do kolacji z przyjaciółmi lub w formie przekąski do wina. Danie wygląda niezwykle atrakcyjnie, a przy tym nie jest czasochłonne. Przygotujesz je w kilka minut i nie zużyjesz do jego przygotowania żadnych naczyń!
Składniki:
• wędzony filet z gęsi
• marynowana dynia
• rydze
• świeża rukola
• oliwa z oliwek
• świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Nic prostszego! Jedyne czego potrzebujesz to krajalnica lub ostry nóż.
Carpaccio możesz podać na indywidualnych talerzach, dla każdego z Gości lub przygotować większy półmisek dla wszystkich.
Czas pokroić filet z gęsi na cienkie plastry. Postaraj się, aby były naprawdę cieniutkie. Dzięki temu całe danie nabierze lekkości.
W międzyczasie umyj rukolę i wysusz ją na sitku lub rozłóż ją na delikatnej, czystej i suchej ściereczce.
Ułóż plasterki wędzonej gęsiny na talerzu w taki sposób, aby delikatnie na siebie nachodziły.
Czas na aromatyczne rydze. Odcedź je i rozłóż na gęsinie. Podobnie postępuj z marynowaną dynią.
Prawda, że robi się kolorowo i ciekawie?
Na koniec posyp całość soczyście zieloną rukolą i skrop wysokiej jakości oliwą z oliwek. To ona podkreśli smak dania. Jeśli lubisz, dodaj szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
Wygląda wspaniale!
Gotowe. Smacznego!
Aby przygotować to danie w domu, potrzebujesz:
-
Filet wędzony z gęsi | 0,2 kg | 0,4kg18,00zł – 36,00zł
-
Oliwa z oliwek Złoty Groń58,00zł