Gęsty, aromatyczny i pełen witamin obiad, który przypadnie do gustu tym, którzy dbają o linię i zbilansowaną dietą. Szybki w przygotowaniu i niezwykle efektowny. Możesz zaserwować go na rodzinnej imprezie a także zabrać ze sobą do pracy.
Składniki na 4 porcje:
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 500 g buraków
- 200 g buraków kiszonych
- 200 ml zakwasu buraczanego
- 1 gruszka
- 200 g koziego sera
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 100 ml mleka kokosowego
- szczypta soli i pieprzu
Ważne!
- Pamiętaj, że bulion możesz przygotować nawet dwa dni wcześniej.
- Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero po wyjęciu z piekarnika.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200⁰C.
Buraki możesz upiec w naczyniu żaroodpornym delikatnie posmarowanym tłuszczem lub wyłożonym papierem do pieczenia. Podczas gdy buraki znajdują się przez ok. godzinę w piecu, obierz marchewkę, gruszkę i ziemniak. Włóż wszystko do bulionu, w którym warzywa i owoce się rozgotują.
Po tym czasie odstaw garnek na bok, aby bulion przestygł i wyjmij z piekarnika miękkie już buraki. Je również przestudź, a później obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Następnie wrzuć buraki do przestudzonego już bulionu. Dodaj zakwas oraz kiszone buraki. Zmiksuj wszystko blenderem. Dodaj sól i pieprz oraz mleko kokosowe.
Przed podaniem podgrzej krem a wlewając go na talerze, nie zapomnij, aby na każdy z nich dodać kozi ser, który podkreśli smak dania.
Gotowe. Smacznego!