Szybka w przygotowaniu, pełna witamin i smaku warzyw sałatka, w której przysłowiową wisienką na torcie jest Góralska Feta czyli delikatny w smaku, jędrny i naturalny ser z ekologicznego, krowiego mleka, z dodatkiem oliwek i aromatycznych ziół. Przygotowanie sałatki nie wymaga nawet dressingu, ponieważ możecie wykorzystać oliwę z oliwek aromatyzowaną ziołami, w której zatopione są kawałki sera. Ona podkreśli smak dania i wyeksponuje każdy kęs.
Składniki na 4 porcje:
Możecie użyć swoich ulubionych warzyw, ale my skomponowaliśmy dla Was taki ich zestaw, aby znakomicie współgrał ze sobą smakiem, kolorem i teksturą.
Do przyrządzenia sałatki zostały użyte:
• średniej wielkości papryka (żółta, czerwona i zielona)
• średniej wielkości zielony ogórek
• 2 duże, dojrzałe pomidory
• 1 czerwona cebula
• 180g oliwek
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 180g Góralskiej Fety
Sposób przygotowania:
Chyba nie ma nic prostszego od przygotowania tej sałatki. Wystarczy dokładnie umyć i osuszyć warzywa. Następnie pociąć je w kostkę lub w sposób, jaki najbardziej lubisz. W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki łącznie z oliwkami skrapiając je odrobiną wysokiej jakości oliwy z oliwek.
Następnie na przygotowane wcześniej talerze, wyłóż warzywa a na nie połóż kawałki Góralskiej Fety.
Jeśli masz więcej czasu, możesz podsmażyć, podpiec w piekarniku lub grillować warzywa przed wyłożeniem na talerze. Ta wersja również jest przepyszna.
Sałatka świetnie komponuje się z czosnkowymi grzankami oraz lampką czerwonego, półwytrawnego wina.
Nic dodać, nic ująć. Gotowe. Smacznego!
Aby przygotować to danie w domu, potrzebujesz: