Cieniutkie i rozpływające się w ustach francuskie naleśniki to niezawodna propozycja śniadaniowa, nie tylko dla najmłodszych łasuchów. Crêpes Suzette są niezwykle delikatne. W Paryżu można spotkać na każdym kroku naleśniki w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. Spotkacie je w towarzystwie kremu kasztanowego czy Nutelli i bananów.
My przedstawimy przepis na Crêpes Suzette z domową konfiturą z żurawiny i pomarańczy.
Etap I
Przygotowanie naleśników
Składniki na 8 naleśników:
• 5 łyżek (50 g ) masła
• 3 jajka
• 1 szklanka (250 ml) zimnego mleka
• 1/2 szklanki (125 ml) wody, najlepiej gazowanej
• 1 szklanka (150 g ) mąki pszennej, typ 500
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• dodatkowe masło do natłuszczenia patelni
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wlej mleko, dodaj jajka oraz wodę. Najwygodniej użyć blendera z końcówką do ubijana piany, aby połączyć składniki.
Mąkę, cukier i sól przesiej przez sitko i dodaj do masy jajecznej. Ponownie wszystko zmiksuj.
Na koniec dodaj roztopione masło.
Ciasto na tym etapie powinno być gładkie. Odstaw je na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Rozgrzej dobrze patelnię z nieprzywierającą powłoką. Idealnie, jeśli dysponujesz taką dedykowaną do naleśników, ale jeśli nie, nie przejmuj się.
Rozgrzaną patelnię posmaruj masłem. Kiedy tłuszcz rozgrzeje się, wlej porcję ciasta, jednocześnie obracając patelnią, tak aby rozprowadzić ciasto na całej powierzchni.
Smaż przez ok. 2 minuty, aż zauważysz, że ciasto się zetnie a boki naleśnika zaczną delikatnie się zwijać. Naleśnik przewróć delikatnie, używając sylikonowej szpatułki., wcześniej upewniając się, czy ciasto nie przywiera do powierzchni.
Naleśnik będzie gotowy, jak się zarumieni, po ok. 1,5 minuty. Gotowy przełóż na talerz.
Kiedy usmażysz już wszystkie czas na II etap przygotowywania Crêpes Suzette
Składniki na 8 naleśników:
• 6 łyżek cukru
• sok z ½ cytryny
• skórka z 2 pomarańczy
• sok z 2 – 3 pomarańczy (nie mniej niż 1 szklanka)
• 6 łyżek masła
• 2 łyżki likieru pomarańczowego
• 6 łyżek brandy do podpalenia
• owoce do podania
• konfitura z żurawiny i pomarańczy
Ważne!
Pamiętaj, że na patelni jednocześnie mieszczą się 4 naleśniki złożone w trókąt. Dlatego wszystkie składniki podziel na 2.
Sposób przygotowania:
Patelnię o średnicy ok. 20 cm rozgrzej, wsyp na nią cukier i dodaj sok z cytryny. Po ok. 2 minutach cukier zacznie bulgotać. Powstanie syrop. Gdy lekko zbrązowieje, dodaj sok z pomarańczy oraz skórkę z cytryny. Mieszaj szybko i dokładnie.
Następnie dodaj masło. Nie przestawaj mieszać. Syrop musi być gładki. Wlej do niego likier pomarańczowy. Prawda, że pięknie pachnie?
Czas na położenie naleśnika na patelnię. Przed tym, posmaruj go konfiturą z żurawiny i pomarańczy i złóż w trójkąt. Powtórz czynność z kolejnymi trzema.
Gdy naleśniki smażą się we wrzącym sosie, wlej brandy i od razu podpal zachowując ostrożność.
Teraz wystarczy przełożyć naleśniki na talerz, dodać ulubione owoce i gotowe!
Gotowe. Smacznego!
Aby przygotować to danie w domu, potrzebujesz: