Krucha pieczeń pełna śliwkowego aromatu, którą z powodzeniem można podać na obiad oraz serwować pociętą w wąskie plasterki na świeżym pieczywie jako pożywną kanapkę. Zamień wędlinę na pieczony schab i ciesz się zdrowym posiłkiem każdego dnia.
Składniki :
• 1 kg schabu
• marynowane śliwki w occie | 1 słoik
• oliwa z oliwek
• bulion warzywny lub woda | ¾ szklanki
• sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie
• wykałaczki
Sposób przygotowania:
Mięso umyj i osusz. Połóż je na desce i wytnij w nim kieszonkę przez środek, uważając aby nie przeciąć schabu. Powstałe wnętrze dopraw mieszanką soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Teraz ostrożnie włóż do środka śliwki.
Następnie za pomocą wykałaczek zamknij mięso w miejscu rozcięcia i włóż do naczynia żaroodpornego.
Polej trzema łyżkami oliwy. Jeśli nie wszystkie owoce wykorzystaliście do nadziania mięsa, włóżcie je do fanki.
Tak przygotowane mięso odstaw na około godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wlej bulion lub wodę i piecz przez 40 minut pod przykryciem.
Wywar powstały przy pieczeniu zmiksuj wraz ze śliwkami. Będzie wspaniały sos!
Pieczeń będzie wybornie smakować z ziemniakami lub ryżem oraz pikantną sałatką. Mięso możesz przechowywać w lodówce.
Gotowe. Można podawać. Smacznego!
Aby przygotować to danie w domu, potrzebujesz:
-
Oliwa z oliwek Złoty Groń58,00zł