Pęczotto możesz zabrać ze sobą do pracy i zjeść na zimno w formie sałatki lub na gorąco w domowym zaciszu. To fantastyczne, sycące i szybkie w przygotowaniu danie, które docenią zarówno starsi domownicy, jak i dzieci.
Składniki (na 2 porcje):
• ½ szklanki kaszy pęczak
• kiszona nać selera | 1 słoik |
• boczek wędzony na zimno | 300g|
• kwaśna śmietana | 150ml |
• kiełki świeże lub kiszone do posypania
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie, na dużej patelni podsmaż pokrojony w cienkie paski lub kostkę wędzony boczek.
Odcedź kiszoną nać selera i przełóż warzywo na patelnię. Ugotowaną już kaszę dołóż do boczku i selera.
Następnie wlej śmietanę i mieszaj na małym ogniu aż do połączenia wszystkich składników. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Teraz wystarczy przełożyć gotowe pęczotto na talerze i posypać kiełkami.
Podano do stołu. Smacznego!
Aby przygotować to danie w domu, potrzebujesz:
-
Boczek wędzony na zimno | 0,3kg | 0,5kg17,00zł – 27,00zł