Przygotujesz ją w mgnieniu oka. Jest lekka i jednocześnie syta dzięki dodatkowi w postaci aromatycznego, dojrzewającego schabu. Zestawiony z delikatną, mięsistą dynią i miksem ulubionych sałat, skropiony oliwą z oliwek pachnącą bazylią, będzie znakomitą propozycją na kolację. Świetnie sprawdzi się też jako efektowna przekąska podczas wizyty Gości.
Składniki na 4 – 6 porcji:
• miks ulubionych sałat | 4 garści
• schab dojrzewający z ziołami | kilka plastrów na każdą porcję
• dynia marynowana | 400 g
• migdały w płatkach do posypania dania
• oliwa z oliwek
• świeża bazylia
• sól i pieprz do smaku
Ważne!
Do dressingu polecamy wcześniejsze przygotowanie bazyliowej oliwy z oliwek. Wystarczy, że posiekane listki świeżej bazylii zalejesz oliwą z oliwek i odstawisz buteleczkę do czasu aż oliwa nabierze aromatu. Aby lekko zaostrzyć jej smak, możesz dodać ziarenka pieprzu.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować sałatkę, wystarczy umyć i osuszyć liście sałaty, które wybraliście do swojej kompozycji. W międzyczasie należy uprażyć płatki migdałów na patelni, tak aby się lekko zarumieniły i były chrupiące.
Następnie pokrój schab na cienkie plasterki i odcedź marynowaną dynię.
Osuszoną sałatę ułóż na głębokich talerzach, a na niej umieść zawinięte w różyczki plasterki wędliny. Kolejny krok to ułożenie kawałków dyni, skropienie wcześniej przygotowaną, bazyliową oliwą i obsypanie dania migdałami.
Możesz dodać szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.
Gotowe. Smacznego!
Aby przygotować to danie w domu, potrzebujesz:
-
Oliwa z oliwek Złoty Groń58,00zł
-
Schab dojrzewający z ziołami | 300g |18,00zł