Oto pomysł na szybką kolację dla dwojga, inspirowaną śródziemnomorską kuchnią. Lekki makaron z dodatkiem owoców morza i warzywnym akcentem, będzie miłym zakończeniem długiego dnia. Spędźcie wspólny wieczór przy tagliatelle, lampce białego wina i rozmowach.
Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu tagliatelle
- marynowana cukinia | 1 słoik
- 12 – 14 krewetek
- płatki parmezanu
- natka pietruszki | ok. 4 łyżeczek
- masło | 1 łyżka
- oliwa z oliwek
- białe wino | 50 ml
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Krewetki oczyść, umyj i osusz. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź cukinię i pokrój natkę pietruszki. Czas na rozgrzanie oliwy i masła na patelni. Podsmaż krewetki ok. 30 sekund z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię dodaj odcedzony makaron, natkę pietruszki i cukinię. Następnie wlej wino i odparuj na większym ogniu. Czas przełożyć danie na talerze i udekorować płatkami parmezanu.
Podano do stołu. Smacznego!
Aby przygotować to danie w domu, potrzebujesz: