Moc kolorów, smaków i witamin nadziane na patyczek. Oto pełne barw, efektowne szaszłyki, które możesz przygotować w swojej kuchni na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Wymagają jedynie troszkę cierpliwości oraz siły do otwarcia słoiczków, w których kryją się pyszne kiszonki czy marynowane warzywa. Są fantastycznym dodatkiem do chrupiącego pieczywa i wieczornej lampki czerwonego wina.
Składniki (na ok. 20 szaszłyków)
- kalafior kiszony | 1 słoik |
- czosnek marynowany | 1 słoik |
- warzywa marynowane | 1 słoik |
- papryka marynowana | 1 słoik |
- ser organiczny świeży z ziołami | 250g |
- ser organiczny twardy | 380g |
- ser organiczny półtwardy | 350g |
- suszone salami z pikantną papryką | 500g |
- boczek wędzony na zimno | 300g |
- patyczki szaszłykowe
Sposób przygotowania:
Wystarczy kilka minut i trochę chęci, aby zaskoczyć gości fantastycznymi przekąskami. Każdy ze słoiczków odkręć, przecedź zawartość przez sitko a warzywa wyłóż na wcześniej przygotowane miseczki. Salami i boczek pokrój w plasterki a sery w kostkę. Teraz czas na komponowanie kolorów i smaków na patyczkach. Nadziej każdy z przygotowanych produktów, tak aby kawałki obok siebie różniły się kolorem. Gotowe kompozycje ułóż na półmisku. Podawaj z chrupiącym pieczywem i czerwonym, półwytrawnym winem.
Gotowe. Miłego wieczoru z Przyjaciółmi! Smacznego!
Aby przygotować to danie w domu, potrzebujesz:
-
Boczek wędzony na zimno | 0,3kg | 0,5kg17,00zł – 27,00zł
-
Ser organiczny świeży z ziołami | 250g |19,00zł
-
Ser organiczny twardy dojrzewający 6 tygodni | 190g | 380g |23,00zł – 45,00zł
-
Ser organiczny półtwardy dojrzewający 3 tygodnie | 170g | 350g | 700g |23,00zł – 83,00zł