Kto z nas nie lubi prawdziwego, włoskiego makaronu… Dodatki do dań w postaci owoców morza przenoszą nas w wakacyjny klimat, który z łatwością możemy przywołać w naszej kuchni. Wystarczy kilkanaście minut, aby przygotować pachnące morzem tagliatelle z dodatkiem kiszonej cukinii. Gotowi na śródziemnomorską kolację?
Składniki na 2 porcje:
- 150g makaronu tagliatelle
- kiszona cukinia | 1 słoik
- ulubione owoce morza
- pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jeśli nie masz blisko siebie sklepu rybnego ze świeżymi owocami morza, z powodzeniem możesz wykorzystać mrożone krewetki czy małże. Wyjmij je z zamrażarki odpowiednio wcześniej, aby się rozmroziły.
Makaron ugotuj al dente garnku z osoloną wodą. W międzyczasie usmaż frutti di mare na dużej patelni z rozgrzaną oliwą. Po chwili dodaj pokrojone pomidorki i odcedzoną wcześniej cukinię. Smaż kilka minut na dużym ogniu. Kiedy pomidorki będą już miękkie a skórka będzie delikatnie odchodzić od miąższu, dodaj świeżą natkę pietruszki. Czas na przełożenie odcedzonego makaronu na patelnię. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, tak aby smaki i aromaty połączyły się ze sobą, a następnie przełóż gorącą pastę na talerze i udekoruj zieloną pietruszką.
Danie będzie wybornie smakować z kieliszkiem lekko schłodzonego białego, półwytrawnego wina.
Buon appetito!
Aby przygotować to danie w domu, potrzebujesz:
-
Oliwa z oliwek Złoty Groń58,00zł