Gorąca i efektowna przystawka, którą przygotujesz bardzo szybko, nawet wtedy, gdy odwiedzą Cię niespodziewani goście. Ten zestaw sprawdzi się z lampką półwytrawnego, czerwonego wina, które podkreśli smak owczego, cypryjskiego sera, jakim jest halloumi.
Składniki na 2 porcje:
- około 250 g sera halloumi
- konfitura z czerwonej cebuli z figami
- łyżka oliwy z oliwek do podgrzania konfitury
Sposób przygotowania:
Rozgrzej patelnię grillową jednocześnie z drugim naczyniem, w którym podgrzejesz konfiturę z czerwonej cebuli z figami. Rondelek bądź patelnię posmaruj delikatnie tłuszczem. W międzyczasie, gdy naczynia rozgrzewają się, ser pokrój w plastry. Następnie połóż je na grillowej patelni. Ser musi się zarumienić.
Konfiturę doprowadź do temperatury odpowiedniej do jedzenia. Prawie gotowe… Wystarczy wyłożyć oba ciepłe składniki na talerz i podać z lampką wina.
Aby zaostrzyć smak, możesz użyć sosu na bazie octu balsamicznego czy listków rukoli. Jednak smak, zarówno sera jak i cebuli z figami jest niezwykle pełny i bogaty, więc warto delektować się daniem w wersji bez dodatków.
Smacznego!
Aby przygotować to danie w domu, potrzebujesz:
Konfitura z czerwonej cebuli z figami
Konfitura o pięknym kolorze i pełnym smaku łącząca lekko pikantną czerwoną cebulę ze słodyczą figi.